Czy istnieje pogańska wigilia? Wierzenia Słowian i dawne tradycje w Polsce

2023-12-18 15:43

Czy istnieje pogańska wigilia? Współcześnie wielu z nas mylnie tym terminem określa spotkania przy stole z rodziną 24 grudnia w domach, gdzie nie ''chodzi się do kościoła". Pogańska wigilia istniała jednak naprawdę,były to Szczodre Gody, które inaczej nazywano również Świętem Godowym lub Świętem Zimowego Staniasłońca.

Czy istnieje pogańska wigilia? Wierzenia Słowian i dawne tradycje w Polsce

i

Autor: Canva.com Zdjęcie poglądowe

Spis treści

  1. Czy istnieje pogańska wigilia?
  2.  Szczodre Gody - jak się je obchodziło?
  3. Co Słowianie jedli w święta?
"Harry Potter". Fred i George Weasley po latach. Tak dziś wyglądają rudowłosi żartownisie z kultowej serii filmów: James i Oliver Phelps

Czy istnieje pogańska wigilia?

Przesilenie zimowe, w tradycji słowiańskiej było jednym z najważniejszych dni w roku. Tego dnia obchodzono Szczodre Gody zwane również Szczodruszką, lub po prostu Godowym Świętem. Przesilenie było świętem ku czci odradzającego się Słońca i zwycięstwa światła nad ciemnością. Słowiańskie Boże Narodzenie było nieco podobne do tego, które my obchodzimy dzisiaj. Rok obrzędowy Słowian rozpoczynał się 21 grudnia.

 Szczodre Gody - jak się je obchodziło?

W Szczodry Wieczór spożywano 12 różnych potraw, które symbolizowały 12 miesięcy w roku. Warto wiedzieć, że dawni Słowianie również kolędowali, żeby życzyć innym rolnikom pomyślności w Nowym Roku. Tak jak my opłatkiem, dawniej dzielono się chlebem. Dawano sobie również drobne upominki. Prezentami były zazwyczaj orzechy i jabłka, ale też drożdżowe placki, które nazywano "szczodrakami". W domach stawiano snopki zboża - ichniejszą choinkę. W Szczodre Gody nasi przodkowie nie zapominali również o swoich przodkach. Na cmentarzach rozpalano ogniska i organizowano uczty.

Świętowanie Szczodrych Godów trwało do 6 stycznia.

Co Słowianie jedli w święta?

Co jadło się w Szczodre Gody? Miód, orzechy, jabłka, grzyby, pszenica, kasza i mak były składnikami podstawowymi każdej uczty, którą dzielono się również z przodkami. W czasie Kolędy nasi przodkowie zasiadali wspólnie przy stołach, by kosztować przygotowane na ten dzień podpłomyki. Prócz tego w miskach pojawiała się owsianka, miodowy kołacz, tłókno z kaszy, chleb żytni i smalec. Pito również piwo.

QUIZ o przysmakach PRL. Schabowy z mortadeli i kogel mogel. A święta pachniały pomarańczami
Pytanie 1 z 13
Inna nazwa popularnego w czasach PRL chleba w jajku: