W przeciwieństwie do Bożego Narodzenia lub Halloween, Wielkanoc nie była tak uroczyście obchodzonym w świecie czarodziejów świętem. Daty początku ferii wielkanocnych co roku się zmieniały - prawdopodobnie było to około tygodnia wolnego. Niestety, większość uczniów pozostawała w tym czasie w szkole i rozpoczynała naukę do egzaminów, które rozpoczynały się w czerwcu.
W szczególnie trudnej sytuacji byli uczniowie klas piątych i siódmych i to głównie ich spotkać można było w bibliotece ślęczących nad książkami. Niektórzy czarodzieje musieli jednak w jakiś sposób nadejście wiosny świętować. Wskazuje na to chociażby fakt, że Molly Wesley wysyłała swoim dzieciom (oraz Harry'emu i Hermionie) paczki, w których znajdowały się tematyczne słodycze.
Zobacz też: Harry Potter QUIZ: Dlaczego trafisz do Azkabanu? My już wiemy!
Harry Potter - Wielkanocny przepis na Czekoladowe Jaja Pani Weasley
Czekoladowe jajka wielkanocne nadziewane toffi przesyłała w paczkach na Wielkanoc mama Rona. Harry oczywiście również takie otrzymał i było prawdziwie imponujących rozmiarów. Wy możecie przygotować je w domu, chociaż z pewnością będzie nieco ciężej, niż przy pomocy czarów.
Co będzie potrzebne?
- czekolada do roztopienia (mleczna lub gorzka)
- nadzienie toffi
- formy do pralinek w kształcie jajek
W rondelku należy rozpuścić czekoladę (zostaw trzy kawałki - przydadzą się później!), a następnie wlać do dwóch foremek o takiej samej wielkości. Powinna równomiernie pokryć ścianki, w taki sposób, by powstało coś na kształt muszli.
Następnie należy schłodzić naszą czekoladową formę - około godziny w lodówce powinno wystarczyć. Środek jajka wypełnij toffi - możesz użyć to tego rozpuszczonych krówek lub masy kajmakowej ze sklepu, którą wygodnie uformujesz po podgrzaniu.
Następnie resztkę czekolady ponownie rozgrzej. Użyj jej do spojenia połówek jajka, by zamknąć nadzienie w środku. Jajko ponownie powinno trafić do lodówki.
Po około 2 godzinach możemy już wyjąć jajko z lodówki i zaserwować na stole. Należy jednak być bardzo delikatnym, bo czekolada może się połamać, kiedy będziemy wyjmować jajeczko z formy!