Oto przekąska, którą warto zabrać ze sobą nawet do Mordoru! Takie pyszności z pewnością znalazłyby się w niejednej spiżarni w Shire. Chlebek hobbita to wyjątkowa przekąska, idealna na ciepło i po przestudzeniu. Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie obiadu lub grilla, możemy również serwować go samego, podczas długich maratonów Władcy Pierścieni i na imprezach. Jest nie tylko bardzo smaczny, lecz również niezwykle prosto się go przygotowuje. Potrzebować będziemy w większości rzeczy, które już najprawdopodobniej znajdują się w waszej kuchni!
Chlebek hobbita - składniki
Składniki:
- mąka pszenna,
- drożdże instant,
- masło,
- mleko,
- 2 ząbki czosnku,
- żółtka,
- mozzarella (tarta),
- cukier,
- przyprawy - sól, pieprz, tymianek i rozmaryn.
Chlebek hobbita - jak go zrobić? PRZEPIS
Zaczynamy od stworzenia samego chlebka. W tym celu do mąki pszennej dodajemy kolejno się sól, żółtka, cukier, masło, mleko i suche drożdże. Po wyrobieniu ciasto powinno wyrastać około pół godziny. W międzyczasie możemy przygotować masło czosnkowe z ziołami. Wystarczy pokroić lub przecisnąć czosnek przez praskę, następnie podsmażyć go z dużą ilością masła.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat i formujemy bochenek, następnie przekładamy na blachę, nacinamy nożem w kratkę i smarujemy masłem oraz posypujemy mozarella (startą)