Jaskier i Yennefer vs. pierogi
Wielu obcokrajowców przyjeżdżających do Polski za tradycyjne dania naszej kuchni uznaje pierogi. I trudno się temu dziwić, w Polsce pierogi są bardzo popularne. Warto jednak pamiętać, że jest to danie, którym poszczycić może się także kuchnia: chińska, włoska, rosyjska, ukraińska, meksykańska, indyjska, żydowska. W USA pierogi znaleźć można jedynie w polskich sklepach i restauracjach. Każdy Polak wie, że pierogi to nic innego jak farsz zapakowany w kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta. Mogą być one ugotowane w wodzie lub na parze, upieczone, usmażone czy grillowane. Opcji jest wiele i każdy znajdzie coś dla siebie. Aktorom grającym w Wiedźminie zaserwowano kilka rodzajów pierogów. Oceny naszego rodzimego przysmaku podjęła się grająca czarodziejkę Yennefer - Anya Chalotra i słynny bard Jaskier, w którego wcielił się Joey Batey. Aktorom podano kilka rodzajów pierogów: z kapustą i grzybami, dynią, kaszą gryczaną, szpinakiem, soczewicą i truskawkami. Mnie osobiście zastanawia, dlaczego na ich talerzach nie pojawiły się pierogi ruskie, z serem czy jagodami, które mi akurat najbardziej kojarzą się z tradycyjnymi Polskimi daniami.
Jak aktorzy z Wiedźmina ocenili polskie pierogi?
Joey Batey nie był zachwycony naszym rodzimym przysmakiem. Słynne pierogi z kapustą i grzybami mu nie smakowały – bo nie lubi grzybów. Najlepsze jego zdaniem były pierogi z kaszą gryczaną. Natomiast Anya Chalotra pochwaliła polskie pierogi i jej zdaniem najsmaczniejsze są właśnie pierogi z kapustą i grzybami, ale w tych, które jej podano, było za mało nadzienia, wstyd. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wyglądała ocena aktorów i jaki dodatek zaniepokoił filmowego Jaskra, to zapraszamy do nagrania, które zamieszczamy poniżej.
Polecany artykuł: