Choć ostatnimi czasy mówi się wiele o zanieczyszczeniu środowiska plastikiem, ludzkość zaśmieca planetę także innym, powszechnie używanym materiałem – szkłem. Ono bowiem także nie podlega sprawnemu rozkładowi. Stworzenie organicznego, biodegradowalnego szkła pozostawało dotąd szczególnie trudnym wyzwaniem, ponieważ organiczne substancje słabo wytrzymują wysoką temperaturę i pod jej wpływem szybko się rozkładają.
Badacze z Chińskiej Akademii Nauk poradzili sobie z tymi problemami w ten sposób, że wykorzystali aminokwasy i peptydy (zbudowane z aminokwasów, podobne do białek cząsteczki).
Biodegradowalne szkło - właściwości
Zbudowane z nich szkło ma praktycznie wszystkie pożądane właściwości - jest doskonale przezroczyste, odporne mechanicznie, giętkie i łatwe w obróbce. Można je przy tym przetwarzać, a na łonie natury ulega rozkładowi.
„Koncepcja biomolekularnego szkła innego od komercyjnie dostępnego szkła czy plastiku może stać się podstawą zielonej technologii dla sprzyjającej przyrodzie przyszłości” – mówi prof. YAN Xuehai, autor wynalazku opisanego w periodyku „Science Advances” .
Na butelki, szyby i inne przedmioty z bioszkła trzeba będzie jednak jeszcze poczekać.
„Biomolekularne szkło znajduje się w fazie laboratoryjnej i jeszcze czeka je długa droga do wielkoskalowej produkcji” – dodaje badacz.
W obliczu ekologicznej katastrofy związanej z zanieczyszczeniami, to z pewnością wyjątkowo potrzebny krok w dobrym kierunku.