Faker Messim dla e-sportu
Każdy sport, nawet ten wirtualny, ma zawodnika, którego fani nazywają najlepszym w historii, a League of Legends nie różni się zbytnio od innych dyscyplin. Lee „Fakera” Sang-hyeoka solidnie sprawuje się w tej roli od wielu lat, mniej więcej od czasu, gdy w 2015 roku zdobył swój drugi tytuł mistrza świata. Na Igrzyskach Azjatyckich zawodnik musiał z całą mocą stawić czoła swojej popularności, podczas gdy nawet koledzy z innych dyscyplin sportowych podeszli, aby powitać go jako kibice. Stawką nie było jedynie udowodnienie swojej wielkości, wygrywając Azjatyckie Igrzyska z Koreą Południową, ale też możliwość uniknięcia obowiązkowej służby wojskowej w swoim kraju.
Czytaj też: LoL Worlds: Wszystkie piosenki z Mistrzostw Świata – od 2014 do 2023 r.
Faker i jego koledzy z Korei Południowej wyszli z turnieju ze złotym medalem po pokonaniu Tajwanu, chociaż Faker nie zagrał w meczu finałowym z powodu choroby. Przez całą imprezę drużyna nie przegrała ani jednego spotkania, w dużej mierze za sprawą zawodnika T1.
Po ostatnim zwycięstwie i złotym medalu w ręku Faker został zapytany, jak się czuje z tym że fani porównują go do jednego z najwybitniejszych piłkarzy wszechczasów, Lionela Messiego. Gracz T1 nie tylko z radością przyjął to porównanie, ale stwierdził, że motywuje go ono do dalszej poprawy.
„Wiele osób tak mnie nazywa ze względu na moje dotychczasowe osiągnięcia. Jestem bardzo wdzięczny. Messi także pozostawił po sobie wiele osiągnięć na całym świecie i jest zawodnikiem godnym szacunku. Jestem wdzięczny, że moje nazwisko zostało wywołane obok Messiego. To sprawia, że czuję, że muszę ciężej pracować” – powiedział Faker w wywiadzie dla Naver Sports.
Czytaj też: League of Legends Worlds 2023: Kto wygra Mistrzostwa Świata? Czy G2 i Fnatic mają jakieś szanse?
Faker otrzyma w tym roku jeszcze jedną szansę, aby zapisać się na kartach historii. Już 19 października wraz z T1 koreański zawodnik ruszy walczyć o swój trzeci w karierze tytuł Mistrza Świata Worlds!
Czytaj też: Czy Faker będzie musiał porzucić LoL'a i odbyć obowiązkową służbę wojskową? Ominą go Worlds 2023?