Święta Bożego Narodzenia 2023 zbliżają się wielkimi krokami. Specjalnie dla Was odnaleźliśmy przepis z gry Wiedźmin 3: Dziki Gon – Krew i Wino, który ktoś pozostawił na jednej z tablic ogłoszeń. Wy też możecie go odszukać! Notatka na 'PLACEK KORZENNY NA MIODZIE' znajduje się w skrzyni w pracowni Ra'msesa Gor-Thona. Odszukacie go w zadaniu pobocznym Tajemnica zaginionej łyżki. Oto co zawiera notatka:
Składniki:
- 3 kwaterki miodu z domieszką gryki (1 szkl. (250ml))
- kwarta mąki z orkiszu
- osełka masła (250g)
- mieszanka zerrikańskich przypraw korzennych
- 3 kurze jaja
- pół kwaterki mleka krowiego
- szczypta soli kamiennej
Mleko, miód i masło powoli podgrzewamy na małym ogniu, aż zawrzą, następnie odstawiamy do schłodzenia. Do letniej masy dodajemy mąkę, jaja i mleko rozrobione z solą. Ciasto starannie wyrabiamy, aż stanie się luźne i bardzo klejące i wkładamy je do glinianego garnca. Przykrywamy ścierką, odstawiamy do piwniczki na kilka dni.
Przed pieczeniem wyciągamy ciasto i odstawiamy w cieplejsze miejsce. Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą z nich rozwałkowujemy. Każdy placek wkładamy do pieca osobno. Pieczemy około 20 minut. Smakuje wyśmienicie z powidłami śliwkowymi.
Przepis na piernik z Wiedźmina
Jeśli chcecie podać piernik na Gwiazdkę, to musicie oczywiście trochę zmodyfikować przepis. Zamiast mieszanka zerrikańskich przypraw korzennych polecamy cynamon, gałkę muszkatołową i imbir lub przyprawę do piernika dostępną w sklepie.
4-6 do tygodni to optymalny czas leżakowania ciasta na piernik, chociaż autor przepisu z Wiedźmina zalecał zaledwie kilka dni. Decyzja będzie zależała zatem od was.